Yorkid ja Biewerid Eestis

Kennel & Grooming

Esileht  /  Kutsikad  /  Artiklid  /  Kaasomand
Kaasomand
Avaldatud: 06.12.2022 11:20

Kaasomand – kas hunnik probleeme või vastastikku kasulik leping?

Tänapäeva näitusekatalooge lehitsedes võib tihti koera nime järel näha kahe, vahel isegi eri linnadest pärit inimese perekonnanime. Kas see tähendab, et koeral on kaks omanikku? Kuidas nad koera jagavad? Nädalaviisi? Kuuviisi? Ei, päris nii see ikka ei ole. Tegemist on koera ühise valdamise ehk kaasomandiga. Milles see seisneb ja milleks seda vaja on?

 See on kahe või enama inimese vastastikku kasulik koostöö. Kaasomand võib olla ajutine või eluaegne – kõik nüansid ja üksikasjad tuleb kaasomandi lepingus kindlasti fikseerida.

  Mis kasu saab kutsika/täiskasvanud koera omanik? Enamjaolt on  ta kenneli omanik ja saab võimaluse pidada soovitud hulga sugukoeri, seejuures korterit, kaaskondlaste ja koerte elu põrguks muutmata. Pole saladus, et  peale toidu, jalutamise, dressuuri ja veterinaarabi vajab iga koer, eriti pikakarvaline, ka erihooldust.

 Niisiis on omanikul kasud sees, kuid mis kasu saab kaasomanik? Vastus on lihtne: kui tahetakse teatud tõugu koera, seejuures mitte keskpärast, vaid tõutunnistusega show-klassi koera, aga raha sellise ostu jaoks pole.

Ostjale (kaasomanikule) annab selline koostöö eelkõige võimaluse saada endale üpris odavalt või hoopis tasuta suurepärane, perspektiivikas ja puhast tõugu koer. Enamasti on see koer juba kutsikaeast väljas -  seega jäävad ära loigud ja hunnikud, hambavahetuse ajal katki näritud mööbel ja jalanõud ning vaktsineerimised. Olenevalt lepingu tingimustest võib kaasomand olla eluaegne - eriti aktuaalne on see isase koera puhul, kui kenneli omanik annab koera kaasomandisse õigusega teda piiramatult paaritamiseks kasutada, või ajutine – näiteks kuni teatud vanuseni või kutsikate arvuni (emase koera puhul).

Kaasomand annab ostjale (kaasomanikule) suurepärase võimaluse siseneda tõuaretajate maailma, käia näitustel, tutvuda teiste aretajatega ja kennelite omanikega – seega saada rohkem infot tõust ja soovi korral rajada oma kennel.

Kui ei taheta tavalist tõukoera, vaid tiitlitega pärjatud tšempioni, aga  näitustel käia ning ta karjääriga tegeleda pole aega või tahtmist, võib koera võtta kaasomandisse – tingimusel, et koer on saanud aretusloa või tal on olnud üks või isegi mitu pesakonda. See tähendab, et koera/kenneli omanik ostab perspektiivika kutsika, kasvatab üles ja valmistab ette näituseks, panustab jõudu, aega ja raha, käib näitustel ja saab aretusloa. Uskuge mind – see on väga suur töö.  Pärast esimese pesakonna kutsikate realiseerimist annab ta koera kaasomandisse. Kaasomanik saab show-klassi koera, omanik  järgnevate pesakondade kutsikad.

Muidugi on koera kaasomandi puhul palju üksikasju, mis tuleb lepingus fikseerida.  Kes käib koeraga näitustel, kelle juures on ta tiinuse ja poegimise ajal, kes hoolitseb kutsikate eest? Ja see leping peab rahuldama mõlemat poolt. Väga tähtis on ka inimlik faktor, isiklik kontakt ja teineteisemõistmine.  Kaasomand ei ole paari päeva pikkune, vaid vahel palju aastaid kestev koostöö. Ja muidugi suur vastutus. Kui teil on soov saada koera kaasomanikuks või on tekkinud küsimusi, pöörduge minu poole – räägin teile kõigest meeleldi.

Leping võib vaadata siin

Kommentaarid